Projecten op Ohoira 2011-2012
Een jaar verder en projecten op de kampung van mijn vader op de Molukken zijn uitgebreid met Projek Mama2 en Taman Kanak-kanak (TK) en de kerk op Warbal - dorp van onze moeder. Een gemeenschapshuis in Ohoira is voorzien van ventilatoren en stoelen om dorpsevenementen en bijeenkomsten te faciliteren.
Impressie 2011.
Gedung Serba Guna / Gemeenschapsruimte
Op de plek van de oude kerk is een gemeenschapsgebouw opgericht waar op belangerijke dagen de dorpsgemeenschap bij elkaar kunnen komen.
Tijdens de viering van het 100-jarige Injil Masuk Kampung feest stond gemeenschapszin hoog in het vaandel. De gemeenschap kwam bij elkaar om de viering luister bij te zetten. Tijdens de bijeenkomst werd niet alleen dank uitgesproken, maar ook enkele mogelijkheden om het gemeenschapshuis in te richten ter tafel gelegd. Tafels en stoelen waren er niet en ook was de wens om ventilatoren te plaatsen geuit. Aangezien er Ohoiranezen aanwezig waren die elders en zelfs buiten Indonesie (zoals Stichting Jopas) wonen werd dit aan hun voorgelegd. Tesamen werden de kosten gedeeld. Het aantal stoelen en tafels werden bekostigd door de "diaspora" en daarbij heeft Stichting Jopas wand ventilatoren aan toegevoegd die de vochtigheidsgehalte in de gesloten ruimte kunnen regelen.
Intussen is het interieur compleet en de wandinstallaties geplaatst.
Projek Mama2 / Vrouwenproject 2011-2012
Sapulidi en Ketoepat door de mama2 uit Ohoira |
Met de groei van Ohoira door wegenbouw, komt ook de mogelijkheden om markt activiteiten aan te spreken naar voren. Markt activiteiten gaat vooral voor vrouwen gepaard met het bewerken van tuinen voor eigen gebruik en voor eventuele verkoop. Truck eigenaren brengen de onderneemsters al voor dag en dauw naar de markt in de hoofdstad alwaar zij hun groenten verkopen. Dat hun inkomen afhankelijk is van de dagopbrengst is natuurlijk te voorzien. Ook vervoer naar de markt, zo'n 3 uur rijden op slecht begaanbare wegen, is niet gratis. Om toch een zekerheid in te bouwen in hun inkomen maken ze sapulidi's (bezems) van de nerven van de jonge palmboombladeren. Deze zijn het hele jaar door voorradig en makkelijk aan te komen zonder roofbouw te plegen. Van de jonge bladeren die worden weggesneden maken ze ketupat (gesloten rijstpakketje) van palmbladen.
Ketoepat wordt gevlochten als zakjes waar in rijst wordt gekookt. Het gekookte rijst zet zich uit en vormt zich naar de ketoepat zakjes waardoor stevige rijst hompen onstaan. Deze rijst hompen wordt later gesneden in stukjes als lontong maar zijn ook makkelijk vervoeren als voorraad op lange reizen.
Stichting Jopas koopt de sapu lidi's en ketoepat van de vrouwen op en verkopen het weer op haar beurt weer door op de Pasar Malam dagen en op Molukse evenementen.
De vrouwen vereniging PIKIM van de Gereja Injili Maluku te Huizen bestelde 400 ketoepats uit Ohoira. Vers aangevoerd uit Kei op 27 Juni j.l. werden ze meteen door de Ibu2 PIKIM gevuld met rijst en gekookt in verse kokos melk voor de Pelitadag 2012 op 30 Juni in Barneveld, waar molukse ouderen centraal staan. Zo helpen Molukse vrouwen vereniging uit Huizen de vrouwen in Ohoira door hun traditionele "origami" van palmbladeren in te kopen.
De vrouwen vereniging PIKIM van de Gereja Injili Maluku te Huizen bestelde 400 ketoepats uit Ohoira. Vers aangevoerd uit Kei op 27 Juni j.l. werden ze meteen door de Ibu2 PIKIM gevuld met rijst en gekookt in verse kokos melk voor de Pelitadag 2012 op 30 Juni in Barneveld, waar molukse ouderen centraal staan. Zo helpen Molukse vrouwen vereniging uit Huizen de vrouwen in Ohoira door hun traditionele "origami" van palmbladeren in te kopen.
De opbrengst van de door vrouwen uit Ohoira geweefde ketoepats komt ten goede van projecten op Ohoira en Warbal.
Ketoepat uit Ohoira
Gereja Warbal / Kerk op Warbal
Na een bouwproces van meer dan 10 jaar is in 2011 de kerk op Warbal geinaugureerd. Warbal een eilandje met 1 dorp, vernoemd naar het eiland, ligt op Klein Kei. Ingelijst door parelwitte stranden in de azuurblauwe zee vierde deze hun heugelijke feit met haar kamponggenoten van binnen en buiten Indonesie.
Een feest dat niet alleen de bouw viert en de saamhorigheid van het geloof, maar vooral hun identiteit als gezetenen van deze kleine eiland. Met festiviteiten zoals traditionele dans en zang, waar bij de bijdrage van de omliggende eilanden en dorpen werden onthaald, benadrukte de culturele waarden en normen van deze eiland en hun bewoners.
Om deze culturele activiteiten en viering te ondersteunen, maar vooral om een bijdrage te verlenen volgens een eeuwenoude traditie heeft Stichting Jopas een donatie gedaan. Daarmee werden onze banden met het geboorte eiland en dorp van onze moeder weer opnieuw gespannen.
Onze donatie werd gebracht door onze neven op Ohoira met hun echtgenotes. Al vanuit zee verwelkomen golven van traditionele zang hun aan wal. De oudste van het dorp, de broer van mijn moeder, en tevens de kepala adat sprak in het keieese taal de woorden van welkom en herkenning. Herkenning omdat wij, middels de delegatie van neven en hun echtgenotes, onze herkomst niet vergeten zijn en daardoor de naam van onze moeder in ere houden. Een woord van dank ging ook naar mijn vader toe die zijn kinderen de traditionele waarden niet heeft doen vergeten.
Na de officiele gedeelte werd onze donatie namens het dorp in ontvangst genomen en werd gezamelijk deelgenomen aan de festiviteiten.
Geredja Warbal vanuit zee.
Ook andere donaties werden met veel eerbied en respect in ontvangst genomen waarbij de banden versterkt werden. Niet alleen individuele schenkingen en donaties werden gedaan maar ook omliggende dorps gemeenschappen gaven veelal in natura. Zo werden brandhout, vis, gevogelte, vlees en een variatie aan groentes, knolgewassen en rijst als bijdrage gegeven.
De nieuwe kerk werd officieel in gebruik genomen met een eredienst nadat het oude kerkklok werd neergelaten en in een processie naar het niewe kerk werd ingehangen en geluid.
Impressie 2012
Taman Kanak-kanak / Kleuterschool
Paud (pre-school) was een succes en niet alleen voor de kinderen zelf maar ook voor hun moeders. De mogelijkheid om hun kroost achter te laten om tijd vrij te maken voor hun Kebon-activiteiten loopt onder de bezielende leiding van een team van begeleiders met succes.
De Paud (kinder dagverblijf) kinderen van 2010 zijn doorgestroomd naar de TK in het dorp Ohoira. In Juni 2012 is ook deze TK, 2 klaslokalen, ingericht en gedecoreerd met speelgoed en leermiddelen uit Nederland. Stichting Jopas bracht eerder dit jaar een bezoek met de benodigde leermiddelen en aankleding voor de Paud.
Met de onderwijsleiding werden de kinderen verrast met nieuwe leermiddelen en vrolijke decoraties om hun klas lokaal visueel te behangen. Met enthousiasme werd het leerpakket in ontvangst genomen en brachten de kleintjes onder leiding van hun "klasse oudste" vrolijke kinderliedjes ten gehore.
Een eerste zet is gedaan om onderwijs te stimuleren en samenwerking op jonge leeftijd te bevorderen middels spelletjes. Dat de kinderen dat met hun beide handjes aan grepen was te merken aan de gretigheid waarmee de leer- en spelmiddelen in ontvangst werden genomen. Een ieder kon zelf het een en ander uitproberen en de leerkrachten gingen aan de slag om de lokaaltjes te decoreren met vrolijke wand platen en stickers. Leren in een vrolijk omgeving bevorderd de mate van onderwijs.
Het gezegde " het oog wil ook wat" is zeker van toepassing op de allerkleinsten op Ohoira
De eerste aanzet voor de TK is gezet en Stichting Jopas zal het project TK, met behulp van de team van leerkrachten, aldaar blijven ondersteunen.
Niet alleen is deze ondersteuning voor de jeugd belangerijk maar het motiveert ook de leerkrachten en vooral ouders om hun kinderen op jonge leeftijd voor te bereiden op goede educatie. Een goede basis is belangerijk om kinderen voor te bereiden op educatie en op goede sociale vaardigheden en samenwerking in hun toekomst als jong volwassenen met keuze mogelijkheden.
Veiligheid en naschoolse opvang zijn de kernpunten voor de aankomende hulp aan de lagere school op Ohoira. In 2012 en 2013 wil Stichting Jopas zich inzetten voor de veiligheid van de leerlingen en kinderen in het algemeen. Zoals eerder aangegeven is met de aanleg van een geasfalteerde weg langs de school de veiligheid van kinderen geminimaliseerd. Vrachtvervoer en gemotoriseerde fiets taxi's, de zogenoemde ojeks, razen langs spelende en schoolgaande kinderen.
In Nederland zijn kinderen na school vaak te vinden op schoolpleinen. Dat is in Ohoira aan de andere kant van de wereld niet anders.
Daarom om hun veiligheid enigzins te garanderen wil het school bestuur een omheining plaatsen rond de school. Daar kunnen kinderen veilig spelen tijdens en na school.
Doordat er geen geld was om dit te bekostigen wil Stichting Jopas een bijdrage leveren ten goede van het schoolgaande kind op Ohoira en een omheining rond het school plaatsen.
Daar waar lokale instanties door weinig financiele middelen niet aan toekomen daar zet Stichting Jopas zich voor in. Lokale initatieven om educatie, leefomstandigheden en veiligheid te bevorderen zijn de speerpunten van Stichting Jopas met inbreng van de dorpsbewoners.